mammablackfisk.blogg.se

Här bloggar jag om livet som ensamstående mamma till fyra små barn, trillingarna Gabriel, Theo och Camila och deras storebror Matias. Livet hos oss är trångt, kaotiskt, slitigt och högljutt och men också fullt av kärlek, glädje och humor. Att få vardagen att gå ihop och samtidigt (försöka) se till att fyra små barn får en trygg barndom är minst sagt en utmaning när det bara finns 24 timmar om dygnet, två händer, en hjärna och en inkomst. Här bloggar jag om vardagen mitt i småbarnskaoset, om svårigheterna jag tampas med som ensamstående fyrabarnsmamma och om hur jag gör för att få det att funka (eller inte funka) . Välkommen till min blogg!

Rapport från en kräksjukehärd

Livet i v�r familj, sjuka barn Coca Cola, Diarré, Ensamstående, Kräk, Kräksjuka, Mamma, Trillingar, feber, feberfrossa, femåring, frigolit, fyrabarnsmamma, griniga, skohylla, treåringar, vab Permalink3
Varning: Känsliga läsare mår nog bäst av att hoppa över detta inlägg.
 
Alltså, vilken pärs! När ska det vara över?? 
 
Natten mellan fredag och lördag blev jag väckt av Gabriel som skrek förtvivlat en lång stund. Han sa att han hade ont och pekade på munnen. Kanske var det örat som värkte? Eller så mådde han illa, för han hade kräksjuka på gång. Fast det visste jag inte då. Däremot märkte jag att jag själv mådde illa. Såklart fattade jag vad det berodde på.  Camila hade ju haft kräksjuka i början av veckan och nu var jag smittad.
 
På morgonen mådde jag riktigt illa och det dröjde inte länge förrän jag fick feber och började kräkas. Eftersom jag mådde tjyvens låg jag kvar i sängen och drog mig en ganska lång stund. Jag förklarade för mina till synes förstående barn att deras mamma var sjuk och behövde vila, bad Matias ta fram kex, och sa att de får leka själva en stund så kommer jag snart. De lekte fint, trodde jag, så jag låg i lugn och ro och drog mig. Priset för det fick jag betala med en timmes dammsugning före frukost. Men någon frukost fick jag ändå inte i mig så det gjorde kanske inget. När jag kom upp låg det nämligen frigolit i småpluttar över hela lägenheten. Matias hade fått för sig att han skulle bygga upp den nya skohyllebänken som vi införskaffat på fredagen och hade öppnat kartongen. Hylldelarna var förpackade i frigolit, som nu hamnade i händerna på tre stycken treåringar och en femåring. Den var tydligen rolig att pilla sönder och sprida ut överallt, så det var inte konstigt att de var så tysta och lekte så fint medan jag vilade. De hade ju fullt upp med att ställa till med världens frigolitkatastrof i vårt hem. Jag fick panik en stund och trodde att någon av dem kanske hade stoppat frigolit i munnen (har hört att det kan vara farligt), men vi tycks alla ha överlevt. Det tog över en timme att städa bort allt. Jag är inte så snabb när jag har feberfrossa.  
 
Resten av dagen var dock barnen små änglar och det var tur det för jag mådde riktigt dåligt. Så dåligt att det kändes som en ansträngning att sitta still i soffan. Jag ville helst ligga och sova i sängen. Men det går ju inte när en har fyra barn som mest hela tiden behöver något. Men Matias hjälpte mig så gott han kunde. Han dukade till exempel fram frukost till sig och sina syskon helt själv. Vår räddning blev att en vän ställde en påse med sånt som en måste ha när en är magsjuk (cola, päron, kex, proviva) och bullar till barnen utanför vår dörr (tack världens bästa C!!).  
 
Under lördagen blev även Camila sjuk igen. Hon kräktes i måndags kväll och tisdag förmiddag, men var friskförklarad och lämnades på förskolan på fredagen. Nu hade hon ont i magen och diarré och gjorde mig sällskap i sjuksängen under dagen.
 
Igår (söndag) mådde jag som tur är bättre. Febern var borta och jag kände mig bara lite trött och svag. Då blev Gabriel sjuk istället. Stackars liten! Hans förkylning från förra veckan har inte ens hunnit gå över helt ännu och så får han kräksjuka! Han låg som en liten ynklig feberboll i soffan (som han lyckades kräkas ned några gånger)hela dagen.  Dagens höjdpunkt inträffade när alla barnen stod klara för nattning och Gabriel kräktes ned soffan, köket, sig själv och mig. Istället för att natta barn fick jag skrubba rent och duscha både Gabriel och mig själv medan de andra tre blev övertrötta och rusade omkring som vilda tjurkalvar runt omkring oss. Hur sjutton ska en lyckas hindra smittan från att sprida sig i ett sånt läge? Det var kräks överallt. Och barn överallt.  
 
Så idag blev det till att vabba igen. Först var det tänkt att Matias och Theo skulle få gå till förskolan. Men Matias hostade en del under natten och var hostig och snorig imorse, så för att inte riskera att få ett samtal från förskolan om att ett barn (eller två) blivit sjukt under dagen fick alla stanna hemma idag igen, för säkerhets skull.  Det var fel beslut. Både Matias och Theo har varit hur pigga som helst. Men uttråkade och tjuriga. Gabriel är fortfarande dålig (nu har kräksjukan gått över i diarré) och har varit jättegnällig hela dagen (förståeligt, men likväl tålamodsprövande). Camila är bättre men fortfarande trött och hängig. Själv mår jag illa igen och håller dessutom på att bli galen från att ha varit inne så många dagar. Så ni kan ju tänka er, en femåring som klättrar på väggarna, tre griniga treåringar, och en halvt galen mamma, allihop instängda i samma lilla lägenhet. Treåringar går ju liksom inte att hålla nöjda i vanliga fall ens (inte mina i alla fall). Idag har det varit helt omöjligt. Allt är fel. Här följer ett (av hundra känns det som) exempel:
 
Barnet vill ha strumpor. Jag hämtar strumpor. Det är fel strumpor. Jag hämtar ett par andra strumpor. Då vill barnet inte ha strumpor. Jag tar bort strumporna. Barnet gallskriker för hen vill ha strumpor. Jag tar fram strumporna igen. Nu accepteras strumporna, men jag får inte sätta på dem. Barnet kan själv. Men strumpan korvar sig och barnet blir ursinnigt. Gallskrik. Jag försöker hjälpa barnet. Barnet slår mig. Jag går därifrån. Barnet gallskriker på mamma. Jag går tillbaka och får äntligen sätta på barnet strumporna. Lugn råder i typ en halv minut innan nästa barn får ett utbrott.
 
För att överleva tuffa dagar så tvingar jag mig att alltid försöka hitta något positivt med den situation vi befinner oss i och för det mesta brukar det trots allt gå att hitta något som har varit bra. Men idag får jag verkligen kämpa för att hitta något positivt. Det enda jag kan komma på är att en får dricka Coca Cola utan jättedåligt samvete när en har magsjuka. Det är ju galet onyttigt och dessutom ett mäktigt företag vars moraliska kompass kan ifrågasättas flera gånger om (undrar du vad jag syftar på så kan du läsa mer om det här). Men så gott! Så eventuella kommentarer om att det är en myt att Coca Cola hjälper mot magsjuka undanbedes, för skulle det vara så vill jag inte veta! 
 
Tusen tack fina C för all hjälp och för att Matias fick komma ut och leka en stund under eftermiddagen idag, det behövde han!
 
Denna syn möttes jag av när jag illamående och feberfrossig
stapplade upp ur sängen igår morse.
 
 
 Och denna.
 
Men den nya skohyllan blev i alla fin i hallen när den väl var 
ihopmonterad (ursäkta den konstiga vinklingen på foton, det är för
trångt för att fota i vår hall). Så roligt att äntligen kunna visa upp ett
fint foto från vårt hem (resten av hemmet är ett totalt kaos)! Men såklart
skulle en sko utan parhäst smyga in sig i fotot (suck, undrar just var
jag kommer att hitta den andra skon någonstans?)
 
 
#1 - - Agneta:

Ojoj! Hoppas allt har gått över nu. Att få hjälp i ett sånt läge är helt underbart! Så fint av C att hjälpa till!
Jag minns med fasa en gång när jag var riktigt magsjuk och dottern var liten. Under tiden jag hängde över toalettstolen, så satt hon intill och kastade alla leksakshästar i toastolen..."Hästarna bada" Suck, det var ju inte badvatten där nere precis...:( Urk

Svar: Nu verkar det äntligen vara över (peppar, peppar..!!). Haha, trösten är väl att det blir en bra historia sen. Camila la en bok i sin kräkpöl förra veckan, en ny, jättefin, Jan Lööfbok fick åka rakt i soporna (jag kastade den när inget barn såg, hoppas att de inte märker att den är borta).
Mamma bläckfisk

#2 - - Carro:

Det är ingen myt att cola hjälper vid magsjuka. Det är så giftigt att det dödar allt, inkl magsjukebaciller. Dessutom gör ju sockret att man piggar på sig snabbare. 😄 Hög igenkänningsfaktor på strump- och den typen av utbrott. Hoppas det kommer ngt gott utav det?! Håller tummarna att alla mår bättre snart! Kramar

Svar: Tack, precis vad jag behövde höra!! Och måtte utbrotten leda till något gott, för hjälp vad många det är hos oss nu, hela tiden!
Mamma bläckfisk

#3 - - Anonym:

Usch, vilken pärs! Dock undrar jag en sak, om syskonen har /haft kräksjukan, tänkte du verkligen låta två av barnen gå till föris? För mig är det självklart att alla stannar hemma tills alla är friska/det gått minst 48h sedan det sjuka barnet blivit friskt (och inte sista spyan/diarré utan sedan barnet verkligen är bra). Eller fattade jag fel?

Svar: Är du också ensamstående med fyra barn? Du fattade helt rätt. Efter att ha haft alla fyra barnen hemma i en och en halv vecka, och tvingat de två av barnen som inte har blivit sjuka vara instängda hela dagarna i en liten lägenhet där det kräks och diarreas för fulla muggar, samtidigt som de två som har varit sjuka har fått försöka vila medan deras friska men uttråkade och understimulerade syskon härjar omkring runt dem, tyckte jag att det kunde räcka. Så klart kollade jag först med förskolan som tyckte att det var självklart att de friska barnen skulle komma dit. Det är jag oerhört glad för, för idag när två av barnen har varit på förskolan har jag äntligen fått möjlighet att skrubba rent och försöka få bort smittohärdar (som men fyra barn som är överallt sprider ut sig över hela lägenheten rätt snabbt) så att vi förhoppningsvis ska kunna komma förbi detta någon gång. Och med tanke på hur intensivt det blir med fyra små barn som pratar med mig hela tiden så var det absolut nödvändigt för min psykiska hälsa att få en dag då min hjärna kunde få lite återhämtning, för att bara ha två barn att ta hand om blir rena vilan. Det har nog också varit skönt för de två som fortfarande är i återhämtningsfas att kunna få lite uppmärksamhet från sin mamma, vilket jag ju faktiskt har hunnit med att ge dem idag.
Mamma bläckfisk

Till top