mammablackfisk.blogg.se

Här bloggar jag om livet som ensamstående mamma till fyra små barn, trillingarna Gabriel, Theo och Camila och deras storebror Matias. Livet hos oss är trångt, kaotiskt, slitigt och högljutt och men också fullt av kärlek, glädje och humor. Att få vardagen att gå ihop och samtidigt (försöka) se till att fyra små barn får en trygg barndom är minst sagt en utmaning när det bara finns 24 timmar om dygnet, två händer, en hjärna och en inkomst. Här bloggar jag om vardagen mitt i småbarnskaoset, om svårigheterna jag tampas med som ensamstående fyrabarnsmamma och om hur jag gör för att få det att funka (eller inte funka) . Välkommen till min blogg!

Dags för VAB igen?

Allmänt, Hälsa, Livet i vår familj Bläckfisk, Ensamstående, Mamma, Trillingar, Virus, fyrabarnsmamma, sjuka barn, vab Permalink1
Ytterligare en helg har passerat. Jag och trillingarna har inte varit utanför dörren på hela helgen. M fick komma ut och cykla en stund idag med sin moster och sin kusin (tack fina ni!). Trillingarna har varit på uselt humör denna helg, även om det inte alls var lika illa idag som det var igår. M, å andra sidan, har varit som en liten ängel. Han har varit glad, lugn,  och har lyssnat på mig och gjort det jag har bett honom att göra. Jag är alldeles förbryllad?? Hoppas, hoppas, hoppas, att detta är någon ny sorts utvecklingsfas som han ska gå igenom och att den varar läääänge!
 
Så här ser C:s ögon ut idag. Det är stor risk för VAB imorgon.

Trillingarnas dåliga humör denna helg är nog på väg att få en förklaring. C har nämligen börjat snora och hosta och hennes ögon är röda och rinniga (stackars lilla plutta!). Så det verkar vara virus på besök (invasion snarare, de är inte välkomna!) i familjen. Igen. Det ser inte ljust ut vad gäller jobbandet imorgon. Vab-hotet hänger som en mörk skugga över oss.
 
 

En tuff dag

Allmänt, Livet i vår familj, ensamstående Barn, Bläckfisk, Ensamstående, Mamma, Trillingar, fyrabarnsmamma, mammablogg, småbarn, sömnbrist Permalink0
Att ha fyra små att ta hand om är tufft, för det mesta. Men hur tufft det är varierar. Livet som ensamstående fyra(små)barnsmamma är att ständigt befinna sig i en berg- och dalbana. Det går susande fort och kasten mellan höga berg och djupa dalar är snabba. En del dagar består av lika delar av vardera, andra är fulla av guldstunder och då känns dalarna inte alls djupa, och så finns det dagar som denna. Magnituden av den ständiga sömnbristen, eventuella virus på besök i familjen, utvecklingsfaser hos barnen och var jag befinner mig i den hormonella cykeln, är sånt som påverkar. Idag är det sömnbristen som gör att jag inte riktigt orkar. Vad det är som gör att barnen är så griniga har jag inte lyckats identifiera men vad det än är så hoppas jag att det försvinner omedelbums!!
 
Fredagsmyset hanns inte med igår, så det fick bli lördagsmys
istället denna vecka. Kan ni gissa vems hand?
Inatt blev jag väckt tio gånger och det är fjärde natten i rad som jag inte får sova ens en timme i streck. Jag är så trött att jag knappt vet vad jag heter. Att min nu rätt extrema sömnbrist kombineras med att trillingarna går igenom någon sorts ilske- och skrikfas är inte så jättelyckat.  Som tur är har M varit på bra (och hjälpsamt) humör hela dagen. Tur är också att alla mina barn, inklusive mina tre små skrikmonster, är så galet söta. För även under de värsta stunderna, då jag får kämpa mot impulsen att dra på mig skor och jacka och gå härifrån, så vet jag att om jag bara härdar ut en liten stund till så dröjer det inte länge förrän jag återigen är så innerligt glad för mina fina barn. För den känslan drabbas jag av många gånger varje dag, även dagar som idag.    
 
 

Lite häng med T

Allmänt, Livet i vår familj, aktiviteter för barn, föräldraskap Ensamstående, Föräldraledig, Kulturhuset, Mamma, Rum för barn, fyrabarnsmamma, mammablogg Permalink0
Klockan 20:45 sov alla barnen! Underbart! Mina referensramar har förflyttats lite sen den tid då det hände rätt ofta att allihop sov redan vid åttatiden. För så var det faktiskt när trillingarna var riktigt små och M fortfarande var rätt liten han också. Numera är det sällan som de sover allihop före 21:30. Alltid är det någon av dem som har svårt att somna.
Min fina T.
 
Efter att ha haft några tuffa nätter är jag ordentligt trött. Barnen (alla fyra) har perioder då de sover dåligt och just nu är det T som vaknar mycket under natten. Eftersom han har en massa ljud för sig (gnäller högljutt) väcker han dessutom sin syster som är mästare på att ligga och böka runt i sängen innan hon till slut somnar om. Hon sover ofta i min säng och då är det stört omöjligt att sova medan hon är igång, men även när hon sover i sin säng är det svårt för mig att somna om när hon bökar runt. Häromnatten räknade jag att jag blev väckt elva gånger under en natt. Jag hade sju timmar till förfogande för vila från det att jag la mig till dess att det blev dags att stiga upp. Jag blev alltså väckt mer än en gång i timmen. Det blir ingen vidare sömnkvalitet då. Så nu hoppas jag på att jag ska hinna få lite mer vila denna natt, när jag nu åtminstone har lite fler timmar att vila på före dess att det blir dags att stiga upp.
 
T har så roligt när han klättrar utanför rum för barn på kulturhuset.
Klättrande T som väntar på att få komma in till rum för barn
på Kulturhuset (det var fullt).
 
 
Dagen har ägnats åt att hänga med T. Det var hans tur att vara ledig. På fredagar är jag nämligen föräldraledig med ett barn. För att någon gång ibland få lite kvalitetstid med bara ett barn och ha möjlighet att faktiskt hinna umgås med och lära känna mina barn. På så vis får vart och ett av barnen  "ledigt" från sina syskon var fjärde vecka och får ha sin mamma för sig själv en stund. Jag älskar fredagar!
Till top