mammablackfisk.blogg.se

Här bloggar jag om livet som ensamstående mamma till fyra små barn, trillingarna Gabriel, Theo och Camila och deras storebror Matias. Livet hos oss är trångt, kaotiskt, slitigt och högljutt och men också fullt av kärlek, glädje och humor. Att få vardagen att gå ihop och samtidigt (försöka) se till att fyra små barn får en trygg barndom är minst sagt en utmaning när det bara finns 24 timmar om dygnet, två händer, en hjärna och en inkomst. Här bloggar jag om vardagen mitt i småbarnskaoset, om svårigheterna jag tampas med som ensamstående fyrabarnsmamma och om hur jag gör för att få det att funka (eller inte funka) . Välkommen till min blogg!

Vila i frid!

Livet i v�r familj 30-talist, Barndom, Tid, Trygghet, barndomsvän, död, folkhemmet, kollektiv, socialdemokrati, solidaritet, sorg, välfärd Permalink1
 
Idag fick jag veta att en av mina bästa barndomsvänners pappa dött. Jag blev förvånad över hur berörd och ledsen jag blev. Varför blev jag det? Såklart blev jag ledsen för min väns familjs skull. De har ju förlorat sin far, och hennes barn har förlorat sin morfar. Det är såklart sorgligt. Men det är också livets gång. Så varför blev jag så berörd av att en man som jag inte har träffat på många år, som torde ha varit någonstans i närheten av 80-årsåldern nu, som var min barndomsväns pappa, har dött? 
 
Kanske beror det på att just denna man på något vis representerar min barndoms tid? Hans bortgång blev beviset för att den tid som min barndom tog plats i är borta för alltid. En tid som jag sörjer och saknar. En tid då världen var begriplig (kanske för att jag såg den med ett barns ögon?), människor var antingen onda eller goda, och då de goda var fler än de onda. 
 
För mig symboliserade min barndomsväns pappa det trygga samhället. Han var folkhemmet, rättvisan och det sociala trygghetssystemet. Välfärden i sin bästa form. Han var den socialdemokrati som utgjorde min trygga barndoms grundpelare. Han var 30-talist. Han var min kompis snälla pappa.
 
Jag undrar vad som kommer att hända med vårt samhälle när alla 30-talister är borta (och 20-talisterna och det fåtal 10-talister som fortfarande hänger kvar i denna värld)? Vad händer när den generation som hade "solidaritet" och "kollektiv" som ledord inte längre finns kvar? Hur ska det gå för världen när den är helt i händerna på oss som tillhör individualismens, självförverkligandets, konsumismens och det snabba tempots generationer?
 
Vila i frid Palle!
 
 
 
 
 
 

Förkylda och gnälliga barn

Livet i v�r familj Barn, Ensamstående, Mamma, Raseriutbrott, Trillingar, Virus, fyrabarnsmamma, halloween, pumpa, sjuka barn Permalink2
Det blev en tuff dag idag med förkylda, gnälliga och småfebriga barn (två av dem). En av mina små trillingar har en tendens att drabbas av en total personlighetsförändring när han är sjuk. Han är vanligtvis en glad liten kille som det för det mesta är en fröjd att umgås med. Men när han är sjuk förvandlas han till den ilsknaste lilla 2,5 åringen på denna jord. Idag har han varit arg, arg, arg och ännu mera arg. Och ledsen.
 
Planen idag var att vi skulle få besök av ett par som väntar trillingar. Men i det kaos som vår dag bestod av så glömde jag helt bort det. Pinsamt! När de kom stod jag med huset på ända, håret på ända, barnen på ända (en som befann sig mitt i ett virusframkallat raseriutbrott), kläderna på ända, och var tvungen att säga att vi inte kunde ta emot dem idag. Och det kunde vi inte, för barnen var inte alls i skick för att vistas bland folk. Men det hade såklart varit bra om våra gäster hade fått veta det lite tidigare istället för när de stod utanför vår dörr.  
 
Lite halloweenpyssel fick vi ändå gjort (en ljuspumpa).
 
Matias var nöjd med hur läskig vår halloweenpumpa blev.

Verkstad, tandläkare, bilbesiktning och kalas.

Livet i v�r familj Barnkalas, Bil, Bilbesiktning, Ensamstående, Mamma, bilverkstad, fyrabarnsmamma, mammablogg, tandläkarbesök, tandläkare Permalink0
Det har varit fullt upp hela dagen idag. Jag har lämnat bilen på verkstaden för lite (svindyrt) fix, varit med Camila till tandläkaren (hon gapade duktigt på sitt livs första tandläkarbesök), handlat mat till helgen (och en stor mängd godis, som just nu riskerar att försvinna innan vi nått fram till halloween), hämtat bilen på verkstaden, besiktat bilen (det gick ok, men inte helt anmärkningsfritt), och varit på barnkalas. 
 
Jag har också haft förmånen att få spendera hela dagen tillsammans med Camila, vilket har gjort dagen till en bra dag trots att en stor del av den handlat om bilar (ett tema som jag inte är så värst intresserad av, som dessutom har en tendens att gå hand i hand med stora utlägg). Och det var kul att vara på kalas på kvällen och få umgås med lite trevliga föräldrar samtidigt som barnen hade jätteroligt.
 
Men nu är jag trött!!! Så nu ska jag sträcka ut mig på soffan en kort stund (det händer inte så ofta) och sen gå och lägga mig (någorlunda) tidigt. God natt!
 
 
Idag har jag hängt med denna fina tjej. Här väntar vi på bussen efter
att ha lämnat bilen på verkstaden.

 Ett gäng fyraåringar på fyraårskalas (en av dem är födelsedagsbarnet)
 
 Kompisar (lycklig Theo).
 
 Mera kompisar (glad Matias).
 
 
 Che fick också vara med på kalas.
 
 
.
    
Till top