mammablackfisk.blogg.se

Här bloggar jag om livet som ensamstående mamma till fyra små barn, trillingarna Gabriel, Theo och Camila och deras storebror Matias. Livet hos oss är trångt, kaotiskt, slitigt och högljutt och men också fullt av kärlek, glädje och humor. Att få vardagen att gå ihop och samtidigt (försöka) se till att fyra små barn får en trygg barndom är minst sagt en utmaning när det bara finns 24 timmar om dygnet, två händer, en hjärna och en inkomst. Här bloggar jag om vardagen mitt i småbarnskaoset, om svårigheterna jag tampas med som ensamstående fyrabarnsmamma och om hur jag gör för att få det att funka (eller inte funka) . Välkommen till min blogg!

Sluta skämta nu, det är inte roligt längre!!!

Debatt Barn, Genuspedagogik, förskola Permalink1
Ikväll är det möte på barnens förskola. De går på ett föräldrakooperativ och vi föräldrar utgör styrelsen och har möten med jämna mellanrum. Inför kvällens möte har jag i uppgift (efter att själv ha tagit upp frågan) att titta runt efter bra material till förskolan som kan ge lite verktyg till deras arbete för jämställdhet (något som förskolor enligt läroplanen ska verka för). När jag gör en googlesökning på "genuspedagogik" kommer Sverigedemokraternas hemsida upp i ett tidigt skede i flödet av träffar. Jag blev nyfiken och gick in på hemsidan för att se vad de skriver om temat. Det står så här:
 
"Många barn börjar förskolan vid ett års ålder. Förskolan får därigenom ett oerhört ansvar. Förskolan formar framtidens svenskar. Just därför att inflytandet från förskolan är så stort ställer vi oss avvisande till det som kallas könsneutral genuspedagogik. Det finns skillnader mellan män och kvinnor liksom skillnader mellan pojkar och flickor. Dessutom skiljer sig varje människa från sin nästa oavsett kön. Varje barn ska ses som en individ och inte främst som tillhörande ett kön. Undervisning och pedagogik ska ta hänsyn till varje individs behov. Vi motsätter oss alla försök att sudda ut skillnader som är medfödda."
 
Va!!!!??? Är det någon som känner till någon förskola där personalen vill sudda ut barnens snoppar och snippor?? För det låter ju rätt extremt så där kan jag nog hålla med om att det behövs en avrådan, ifall det skulle förekomma vill säga (för det gör det ju inte).
 
Bildresultat för mardröm bilder gratis
Låt det vara en mardröm! (Bildkälla: blogg.doktorn.com)
 
 
Snälla, låt mig vakna imorgon och få höra att detta med fenomenet Sverigedemokraterna bara var en unken mardröm och att alla människor faktiskt är så kloka och bra som jag vill att de ska vara! För att detta ska vara det parti som är på väg att bli det största i mitt land får mig att förlora tilltron till mänskligheten. Sluta skämta nu, det är inte roligt längre!!!

Julpynt och adventsmys

Vardag i småbarnsfamiljen Advent, Barn, Bläckfisk, Ensamstående, Humör, Julpynt, Mamma, Mys, Socker, Sömn, Trillingar, mammablogg Permalink1
Jag vinner inget pris i kategorin världens bästa mamma idag. Möjligtvis kvalar jag in i kategorin världens sämsta mamma, eller åtminstone i "mamman-med-sämst-tålamod-kategorin". Jag vet inte riktigt vad det har varit med mig idag. Kanske baksmälla från överdosen lördagsgodis som jag stoppade i mig igår För socker är inte alls bra för mitt humör har jag märkt, eller, snarare så är det så att jag mår prima av socker,  en liten stund, sen får jag sockerbaksmälla och blir grinig och lynnig i ett dygn efteråt. Men trots att jag vet det så fortsätter jag att stoppa i mig en massa socker. Rätt dumt om en tänker efter (det gör jag för det mesta inte). Men det kan också vara så att det är sömnbristen som spökar och gör att jag är på dåligt humör. Och det är samma där, trots att jag vet att jag behöver sova mer för att orka med att vara en bra mamma så lyckas jag ändå inte komma i säng i tid. Jag är i stort sett aldrig i säng före midnatt. Tiden räcker helt enkelt inte till för den sömn jag skulle behöva. Tips för hur en kommer till bukt med dåliga vanor efterlyses (sockerätandet kan ju inte skyllas på tidsbrist och sömnproblemet borde väl också gå att hitta lösningar på om en verkligen försöker, så nog handlar det om dåliga vanor i båda fallen)!!
 
Dagen har ägnats åt att storhandla till julfesten på barnens förskola (jag sitter i festkommittén och har en himla massa att stå i inför den där julfesten) och julpynt och adventsmys.
 
Det var roligt att göra iordning adventsljustaken tyckte de två som fixade den. De andra två sov middag under tiden. Jag vågar mig inte på att pyssla med alla trillingarna samtidigt, det blir för kaotiskt.
 
När adventsljusstaken var klar var det dags att pynta minijulgranen.
Adventsmys med lussebullar, pepparkakor och glögg (allt färdigköpt, här hinns inte bakas mer än nödvändigt).
 
Dagens bästa: Julpynt och adventsmys.
Dagens sämsta: Dåligt humör och storhandel (trots att barnen skötte sig utmärkt och varken skrek eller bråkade på hela tiden vi spenderade på Coop, ändå blir jag jättestressad av att handla eftersom jag vet att det kan braka loss när som helst med skrik, bråk och kaos).
 

Stressfri dag

ensamstående, föräldraskap Barn, Bläckfisk, Ensamstående, Mamma, Trillingar, fyrabarnsmamma, mammablogg Permalink0
Idag har jag och barnen haft en innedag. En ladda-batterierna-dag. Jag skulle gärna skriva att vi har haft en slappardag, men det är liksom inte möjligt att slappa när en har fyra småbarn hemma, så riktigt så långt vågar jag inte gå i mitt ordval. Men jag har försökt att inte göra mer än det som är absolut nödvändigt (typ, se till att barnen får äta så många gånger som de behöver, får i sig vätska, har torra blöjor och är någorlunda rena samt hålla koll så att de inte slår sig eller varandra allt för mycket). Det räcker dock för att hålla mig sysselsatt i stort sett hela tiden ändå, vilket kanske förklarar varför jag alltid ligger efter med allt utöver det absolut nödvändigaste. Men jag har inte stressat idag
 
 
Roligaste lekarna idag; dra omkring varandra i tom leksakslåda och bygga koja i soffan.
 

Det slår mig hur mycket stressen påverkar mig. Och hur mycket den  (min stress) påverkar mina barn. Idag har jag inte skrikit åt mina barn en enda gång. Jag har varit en avslappnad och glad mamma. En sån mamma som barnen vill ha. För de struntar ju egentligen om vi har det piffigt fint hemma, eller om jag har tid att ägna mig åt pyssel eller avancerade lekar tillsammans med dem. De är nöjda så länge deras mamma finns där, är tillgänglig, lugn, och tar sig tid för att se dem och lyssna på dem.    

Dagens bästa: Lugn dag utan stress och utan bråk och skrik.

Dagens sämsta: Snoriga näsor på barnen och ont i ryggen på mig.  

Till top