mammablackfisk.blogg.se

Här bloggar jag om livet som ensamstående mamma till fyra små barn, trillingarna Gabriel, Theo och Camila och deras storebror Matias. Livet hos oss är trångt, kaotiskt, slitigt och högljutt och men också fullt av kärlek, glädje och humor. Att få vardagen att gå ihop och samtidigt (försöka) se till att fyra små barn får en trygg barndom är minst sagt en utmaning när det bara finns 24 timmar om dygnet, två händer, en hjärna och en inkomst. Här bloggar jag om vardagen mitt i småbarnskaoset, om svårigheterna jag tampas med som ensamstående fyrabarnsmamma och om hur jag gör för att få det att funka (eller inte funka) . Välkommen till min blogg!

Livet med en fyraåring - del 2 - tjat och ilskeutbrott

Livet i v�r familj, föräldraskap Barn, Bläckfisk, Ensamstående, Frustration, Ilskeutbrott, Kamp, Makt, Mamma, Raseriutbrott, Saga, Tjat, fyrabarnsmamma, mammablogg, småbarn Permalink1
Att vara förälder innebär att med jämna mellanrum (oftast rätt korta mellanrum) hamna i situationer där det utspelas en maktkamp, där du själv (ofta i ett tillstånd av förvåning och förvirring över hur du hamnade där) är den ena stridande parten i konflikten.
 
Så länge barnen är små (som mina tvååriga trillingar är) är dessa maktkamper oftast inte så komplicerade. Barnen går fortfarande ofta att avleda, eller så slutar det med att barnet blir rosenrasande en stund och du inte har något annat val än att vänta ut situationen. Det som framför allt gör att situationen är mindre komplicerad när de är små är att det är lättare att ha förståelse och därmed också mer tålamod. Med hjälp av kloka insikter såsom  att barnet är så litet än så länge, att det är en del av utvecklingen, att hen inte kan hantera känslor ännu, etcetera, går det att (oftast, men inte alltid) behålla lugnet, rida ut stormen, och sen erbjuda en tröstande famn åt den frustrerade lilla ungen.  
 
I takt med att barnen blir större lär de sig att bemästra språket och kan tydligare uttrycka vad de vill. De frustrerade raseriutbrottet blir då lite mindre vanliga och ersätts istället av tjat, tjat, tjat, tjat och massor av mer tjat. Dock dyker det  fortfarande upp lite raseriutbrott då och då, åtminstone hos min fyraåring (det kan ju hända att någon annans fyraåring inte gör så, men det är väl rätt troligt att min fyraåring inte är den enda vars känslobägare svämmar över med jämna mellanrum). Hos oss har dessa raseriutbrott en tendens att komma när tjat som inte har lett till något resultat kombineras med trötthet (hos barnet, mig,  eller hos oss båda). Så blev det denna kväll. Tjatet om att det skulle läsas en saga till ledde inte till något resultat (modern i detta hem är oresonlig på den punkten) vilket i sin tur blev grogrunden för ett ilskeutbrott som varade en låååång stund. Under den låååånga stunder skreks det "Karlsson på taket!!!" ungefär 70 000 gånger, så högt att våra grannar förmodligen också fick nöjet att lyssna (hoppas att de gillar Karlsson på taket!).
 
Det blev ingen mer saga trots enveten kamp.
 
Denna kväll lyckades jag komma ihåg att även en fyraåring är liten. Så lugnet behölls och barnet fick förståelse och en tröstande famn. Så blir det ibland men inte alltid. För i takt med att barnen blir större så ökar också förväntningarna på barnet, vilket dessvärre leder till att tålamodet blir mindre,
 
Det är mycket tjat nu. Hela tiden! Om allt! Jag tycker det är svårt att veta när jag bör stå på mig och när han kan få vinna? För jag vill ju inte heller att han ska känna sig helt maktlös och underordnad. Jag är inte på jakt efter att skapa ett lydigt och kuvat barn. Det jag vill är att bygga en relation där vi kan samarbeta, där båda får ge och ta. Men med fyra barn måste jag också akta mig för att ge utrymme för sånt som kan spåra ur till att bli ohållbara situationer. Därför är jag ofta rätt konsekvent och obeveklig. Som denna kväll. Det som gäller är en saga per kväll och det går inte att tjata sig till fler. Är det för hårt?
 
Vad tycker ni? Hur gör ni när barnen tjatar eller blir arga och ledsna när de inte får det de vill?  

En toppendag!

Livet i v�r familj Barn, Bläckfisk, Ensamstående, Mamma, Trillingar, fyrabarnsmamma, mammablogg, småbarn Permalink0
Idag har vi haft en toppendag. Vi fick besök av min kompis och hennes barn. Barnen har lekt massor och jag har fått umgås med en vuxen person (en som jag verkligen tycker mycket om dessutom!) hela dagen. Vilken lyx!
 
Så det blev en toppendag, trots att vi blev argt blängda på när vi åt lunch i centrum  (barnen var rätt oregerliga, M och hans kompis sprang omkring och busade och ignorerade prompt alla förmaningar från sina mödrar och trillingarna var precis så högljudda som de kan vara) och trots att en av trillingarna bajsade ned hela sig och halva mig när vi precis hade ätit klart. De vilda barnen lugnade ner sig när vi väl kom ut från centrum och under eftermiddagen lekte de jättebra ihop. Trillingarna, som är rätt sociala av sig, verkade också tycka att det var roligt med besök.  
 
M hade så roligt med sin kompis.
Nattningen av barnen gick lätt som en plätt. M somnade innan jag hunnit läsa klart sagan och till och med den lilla trilling som sov middag alldeles för sent på eftermiddagen somnade utan problem. Barn som lekt sig trötta under dagen sover ofta gott på natten så jag känner mig hoppfull.
 
Tack fina ni för att ni kom och hälsade på idag (trots att det är en rätt lång resa)! Tack vare er fick fyra barn och en trött och socialt undernärd fyrabarnsmamma en jättebra dag!
 
 
 

Korvgryta till barnens förskola

Livet i v�r familj, Tips Barn, Bläckfisk, Ensamstående, Korvgryta, Mamma, fyrabarnsmamma, förskola, föräldrakooperativ, lättlagat, recept, småbarn Permalink0
Igår var det dags igen att laga mat till barnens förskola (föräldrakooperativ). Denna gång var det korvgryta med potatis som stod på menyn. Jag googlade och hittade ett recept på korvgryta med rotfrukter som både verkade lätt att göra och såg gott ut. Resultatet blev så här: 
 
Korvgryta till barnens förskola
 
Jag tycker att det blev jättegott. Men att jag tycker att det är gott absolut ingen garanti för att barnen ska gilla det. För barnen (mina) har inte alls samma smak som mig (eller så är det tvärtom, jag har inte samma smak som dem).
 
Efter att ha pratat med förskolan har jag dock fått veta att korvgrytan blev en hit. Barnen åt med förtjusning. Här är receptet (källa:http://www.mytaste.se/click/index/1987461/therese-gottochblandat.blogspot.se):
 

Korvgryta med rotsaker: 4 port

 6-8 potatisar

1 purjolök

3 morötter

ca 300 g falukorv

ca 1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 msk senap

hackad persilja

(salt, peppar) 

Skala potatis och skär i bitar, ej för små. Skala och skär morötter i slantar. Strimla purjon. Lägg grönsakerna i en gryta och tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt det koka under lock tills grönsakerna är mjuka. Rör ner senap ock korven skuren i bitar. Låt det stå på svag värme en stund tills allt är varmt. Rör ner lite persilja och smaka av. Krydda ev med lite salt och peppar. 

 

 

Till top