mammablackfisk.blogg.se

Här bloggar jag om livet som ensamstående mamma till fyra små barn, trillingarna Gabriel, Theo och Camila och deras storebror Matias. Livet hos oss är trångt, kaotiskt, slitigt och högljutt och men också fullt av kärlek, glädje och humor. Att få vardagen att gå ihop och samtidigt (försöka) se till att fyra små barn får en trygg barndom är minst sagt en utmaning när det bara finns 24 timmar om dygnet, två händer, en hjärna och en inkomst. Här bloggar jag om vardagen mitt i småbarnskaoset, om svårigheterna jag tampas med som ensamstående fyrabarnsmamma och om hur jag gör för att få det att funka (eller inte funka) . Välkommen till min blogg!

Ärligt matporträtt -och semestern går som smort

Livet i v�r familj Barn, Ensamstående, Fyraåring, Mamma, Semester, Trillingar, fyrabarnsmamma, mammablogg, mat, stress Permalink0
Semestern löper på som smort. Vi har haft en massa trevliga besök och barnen har lekt som små vildar varje dag. Jag som trodde att jag inte skulle överleva semestern tycker nu istället att det är synd att den snart är slut. Det har faktiskt varit jättemysigt att vara med barnen så mycket. Jag har haft några pauser då barnen varit med min systerdotter och jag har kunnat åka och handla och fixa med annat, men i övrigt har jag varit med barnen tjugofyra timmar om dygnet. Ändå blir jag inte alls lika lätt irriterad på dem som jag brukar bli. Mindre stress och det faktum att vi för tillfället bor i ett stort hus och slipper trängseln och oredan som vi dras med hemma, gör verkligen jättestor skillnad.  
 
Nu förväntar ni er säkert att få se lite fina semesterfoton, men det har jag inte lyckats få till. Åtminstone inte några som är anständiga nog för att publicera. Barnen springer nämligen omkring nakna, eller i bara underkläderna hela tiden. De har fått smak på friheten och vägrar numera att ha kläder på sig (inte så konstigt med tanke på hur varmt det är). Undrar just hur det ska gå att få dem påklädda på måndag morgon när det är dags att gå till förskolan igen?
 
Istället för semesterfoton bjuder jag idag på ett matporträtt av mig. Konstnären, min 4,5-årige M, förklarade att "det är du mamma, det där uppe är dina rynkor". Hjälp, hur mycket rynkor har jag??? Det börjar kanske bli dags att förklara för M att ärlighet är jättebra, för det mesta, men inte alltid (det tycker kanske vår granne också för han brukar få påtalat att han inte har något hår varje gång han träffar på M i trappuppgången hemma)?  
 
 "Det är du mamma, det där uppe är dina rynkor" (M, 4,5 år).

Mamma är bäst

Livet i v�r familj, föräldraskap Ensamstående, Humla, Mamma, Trillingar, Tröst, fyrabarnsmamma, mammablogg Permalink0
Idag hittade barnen en liten humla som hade tappat ena vingen. Den kunde inte flyga och kämpade för sitt liv. Då säger mina 2,5 åringar, "ingen fara lilla gubben, mamma kommer". Vilken tilltro! Vad skönt det måste vara att vila i visshet om att mamma fixar allt. Mamma tröstar, blåser och klappar, och sen är allt bra igen.
 
"Ingen fara lilla gubben, mamma kommer" är nog ingen tröst för en liten humla
som förlorat sin ena vinge.
 
 
Om de bara visste hur lite det är som jag faktiskt kan fixa. Fast det kommer de ju att bli varse. Allt eftersom, lite i taget, kommer jag att förlora min status som MAMMA med stora bokstäver. Jag förblir såklart deras mamma, men det ordet kommer att få en mer komplex betydelse. Sakta men säkert kommer de att förstå att mamma är en person som är långt från perfekt. Periodvis kommer de att se (och påpeka) mina brister mycket mer än mina tillgångar.
'
Så jag får passa att njuta. För även om det kan vara jobbigt  att vara så begärd hela tiden (särskilt när fyra barn skriker efter "Mamma!!!" samtidigt, vilket händer titt som tätt) så är det ändå helt fantastiskt att ha fyra små personer som för det mesta tycker att jag är det bästa som finns, som vill vara med mig jämt, och som tror att jag kan fixa allt.

Mina barn är huliganer

Livet i v�r familj Permalink0
Mina barn är huliganer. Jag förstår visserligen att alla små barn har lite huligandrag i sig. Deras förmåga att vara försiktiga med saker och ting är ju inte den bästa. Men jag tror ändå att mina barn är lite extra mycket huliganaktiga.
 
Små barn har ingen impulskontroll. Den börjar inte utvecklas förrän i 5-6 års åldern (har jag hört), och är inte fullt utvecklad förrän i 25 års åldern (fast helt bra på att kontrollera våra impulser blir vi visst aldrig, åtminstone inte jag). Så är det säkert för alla barn, men andra barn verkar inte få riktigt så mycket impulser att ta sönder saker som mina barn. De är brutala. Tre dagar efter julafton var minst 50% av julklapparna trasiga.
 
Denna stackars zebra har hamnat i händerna på mina barn. Någon som vet var
en kan köpa en likadan?
 
Och nu är vi husvakter. Vi befinner oss alltså i någon annans hus. Bland andra personers saker. I huset som vi "vaktar" bor det vanligtvis tre barn. De har, precis som barn i Sverige brukar, en massa leksaker. Måtte de barnen aldrig få nys om vad deras stackars leksaker utsätts för under tiden som de är på semester (barnen alltså, leksakerna är inte på semester utan tror nog snarare att de är i helvetet just nu)! Och måtte jag lyckas hitta exakt likdana saker att ersätta det som har gått sönder med!  Och måtte den slutliga räkningen för inköp av leksaker för att ersätta trasiga dylika inte överstiga min budget (jag känner mina barn och hade räknat med att få ersätta en och annan sak, så det finns lite budget avsatt för det)!
Till top