mammablackfisk.blogg.se

Här bloggar jag om livet som ensamstående mamma till fyra små barn, trillingarna Gabriel, Theo och Camila och deras storebror Matias. Livet hos oss är trångt, kaotiskt, slitigt och högljutt och men också fullt av kärlek, glädje och humor. Att få vardagen att gå ihop och samtidigt (försöka) se till att fyra små barn får en trygg barndom är minst sagt en utmaning när det bara finns 24 timmar om dygnet, två händer, en hjärna och en inkomst. Här bloggar jag om vardagen mitt i småbarnskaoset, om svårigheterna jag tampas med som ensamstående fyrabarnsmamma och om hur jag gör för att få det att funka (eller inte funka) . Välkommen till min blogg!

Processat kött svartlistat - vad ska vi nu äta?

Allmänt, föräldraskap Barn, Barn och mat, Bläckfisk, Cancerframkallande, Ensamstående, Föräldraskap, Mamma, Processat kött, Vardagstips, Vi Föräldrar, WHO, allergimat, blackfisk, fyrabarnsmamma, mammablogg Permalink2

Alltså, jag blir så trött!!! Det har bara hunnit gå några månader sen larmet om arsenik i riskakor kom och jag fick veta att jag gett mina barn mängder med cancerframkallande mat.  Nu domineras medierna sen igår av Världshälsoorganisationens (WHO) larmrapport om att processat kött är cancerframkallande. Och vi som i stort sett lever på korv och kallskuret! Det känns ju så lagom kul nu. 

 Detta har vi ätit massor av hos oss - fram till nu. Nu vet jag inte vad vi ska äta?
 

Enligt Aftonbladet idag så dör 34 000  i världen varje år på grund av att de har ätit för mycket charkprodukter. Står vi på tur nu?  Att äta mer än 50 gram processat kött per dag ökar risken för ändtarmscancer (låter inte kul!) med 18 procent. Det gäller alltså all sorts korv, allt kallskuret pålägg, kassler, blodpudding, bacon, etc. Det vill säga, sånt som vi äter massor av. Det är precis den sortens mat som barnen gillar, som går snabbt att laga och som vi har råd med. Med andra ord, den sorts mat som har varit vår överlevnadsstrategi fram till nu.

Barnen har dessutom fått äta jättemycket smörgåspålägg. Eftersom två av barnen har mjölkproteinallergi så kan vi inte servera ost (alla älskar ost, så det vore jättetaskigt om vi andra satt och smaskade ost framför de två stackare som inte får) och eftersom en av dem dessutom är äggallergiker så går både mjölk/ ost och ägg bort som proteinkällor för oss. Min lösning, som har varit enkel att ta till eftersom den gillas av barnen och kräver minimal arbetsinsats, har varit att ge dem mängder av smörgåspålägg istället för ost och ägg.  Korv, kassler eller färdiglagade köttbullar (räknas färdiga köttbullar som charkprodukt?) får de till middag hemma 2-3 (ibland mer!) gånger i veckan.  Och på helgen blir det ofta en korv med bröd (eller två) om vi är ute på något äventyr. På förskolan får de korv, kassler eller blodpudding minst två gånger i veckan. Hjälp, vi börjar komma upp i ganska stora mängder!

Så nu måste nya lösningar hittas snabbt! Vad finns det för mat som är snabblagad, billig, inte innehåller varken mjölkprotein eller ägg, som vi har råd med och som dessutom accepteras av barnen?? Svaret bli ju – ingenting! Vad göra??? Risotto går ju också bort eftersom ris innehåller arsenik. Tips mottages tacksamt!

 
Idag var barnen små eldflugor när de hämtades från förskolan.
 
Dagens bästa: Små barn som springer omkring och lyser som små eldflugor i mörkret.

Dagens sämsta: Att lämna spottprover för undersökning av lungan. Jag har jättesvårt för spott och tillhör dem som mår jätteilla när någon firar av en spottloska ute (låt oss införa en lag mot det genast!!).  Jag höll verkligen på att kräkas när proverna skulle produceras (hjälper inte att det är mitt eget spott det handlar om)!

Dagens överraskning (eller inte): Jag har bläddrade igenom senaste numret av Vi Föräldrar flera gånger utan att lägga märke till att en trillingfamilj är med i reportaget om Höstmys. Det är väl så normalt för mig med tre bebisar att jag inte reagerade på fotot.

 

#1 - - Felicia:

Mycket enkelt att ersätta dessa produkter med vegetariska/veganska alternativ! Så mycket som kommit ut på marknaden nu. Kan tipsa om Oumph som ger en exakt konsistens som grillad kyckling, quornfärs istället för köttfärs, , veggoburgare, biffar & bullar, veggokorv - allt finns där! Bara att titta på ett nytt ställe :) Dessa kan man antingen använda snabbt och smidigt och endast krydda till lite, eller göra avancerade maträtter om man vill det. Finns massvis med goda recept på nätet. Du kan krydda Quorn med en taco-påse och vips har du samma taco som tidigare, bara mycket bättre för hälsan! Finns så mycket bra alternativ numera ;)

Svar: Tack Felicia! Jag hade faktiskt inte tänkt på det . Men du har rätt, det är nog dags för oss att undersöka vegetariska alternativ. Bra för miljön också! Jag har hört talas om Oumph men fått för mig att det är dyrt och svårt att få tag på. Finns det i vanliga livsmedelsaffärer?
Lisa Sandberg

#2 - - Fredrik:

Hej, tipsar om den här listan om du är på jakt efter alternativ som är helvegetariska:
http://www.vegokoll.se/vegolistan

I och med att riskerna ändå anses som ganska låga behöver man ju inte byta ut allt över en natt (även om det kanske hade känts bäst ur ett hälsoperpektiv) utan kan nog succesivt byta ut livsmedel över säg några månader så blir det inte en sån märkbar skillnad för barnen. Testa att stegvis ändra recept som köttfärssås genom att byta ut delar av köttfärsen med t ex kidneybönor eller morot t ex.

Märket "Astrid & Aporna" har en mjölk-, ägg- och sojafri ost som gillas skarp hos oss ("Orginal"-smaken främst). Finns i de flesta mataffärer idag.

Svar: Tusen tack Fredrik! Det känns helt klart mindre hopplöst nu efter att ha sett vegolistan. Det finns ju en massa vegetariska altenativ till charkprodukter! Det verkar som om det inte är bristen på alternativa produkter som är problemet utan snarare min okunskap. Jag ska genast se till att få tag på osten!
Lisa Sandberg

Till top