mammablackfisk.blogg.se

Här bloggar jag om livet som ensamstående mamma till fyra små barn, trillingarna Gabriel, Theo och Camila och deras storebror Matias. Livet hos oss är trångt, kaotiskt, slitigt och högljutt och men också fullt av kärlek, glädje och humor. Att få vardagen att gå ihop och samtidigt (försöka) se till att fyra små barn får en trygg barndom är minst sagt en utmaning när det bara finns 24 timmar om dygnet, två händer, en hjärna och en inkomst. Här bloggar jag om vardagen mitt i småbarnskaoset, om svårigheterna jag tampas med som ensamstående fyrabarnsmamma och om hur jag gör för att få det att funka (eller inte funka) . Välkommen till min blogg!

underbara barn mässa, igen!

aktiviteter för barn Aquaria, Barn, Barn i stan, Barnskospecialisten, Bläckfisk, Coop, Ensamstående, Föräldraskap, Kläppen, Mamma, Nanny.nu, Stockholmsmässan, Teater Barbara, Tom Titts experiment, Trillingar, Underbara barn mässa 2015, Wilma och Morris, barnmässa, barnmässa 2015, barnprodukter, bloggande, bläckfisk, ekologiska produkter, ensamstående mamma, fyrabarnsmamma, fyrbarnsmamma, giftfria produkter, konsumtion, mammablogg, monter, mässa, onödig konsumtion, shopping, underbara barn, underbara barn mässa, underbara barnmässan, utställare, Älvsjömässan Permalink0
 
 

Igår var jag på underbara barn mässan. Igen. Jag var där i fredags också (jag skriver om det i mitt inlägg från 9/10). Denna gång fick M följa med. Vi hade jätteroligt!

Vi kom dit klockan elva på förmiddagen och var igång ända fram till mässan stängde. De fick i stort sett fösa ut oss därifrån. Jag trodde inte att M skulle orka mer än några timmar på mässan en det var full fart på honom hela dagen och när det var stängningsdags ville han inte gå därifrån. Han hade så roligt! Han hoppade i hoppborg, lekte i bollhav, tittade på teater, gick ekostigen hos Coop och fick mjölka en ko (inte riktig) och plantera krasse i en liten papperskruka som han själv fick tillverka, körde någons slags lustiga små fordon (sköldpaddor) från Tom Titts Experiment, provade nya leksaker, blev ansiktsmålad av personalen i Nanny.nus monter, fick klappa en riktig orm (!) från Aquaria, fick färglägga och tillverka sin egen pin och prata med trollet Trolle i Kläppens monter, och så vidare, och så vidare. 

 M planterar krasse. Coops Ekostigen.

Jag hade också roligt. Jag har svårt att sätta fingret på exakt varför jag tycker så mycket om denna mässa att jag återvänder dit varje år (två gånger detta år) och sen dessutom längtar efter att det ska bli dags igen nästa år. Alltså, en mässas huvudsyfte är ju att marknadsföra en massa produkter, och underbara barn mässan är inget undantag. Tvärtom, det går att shoppa till en stupar om en så vill. Och jag är ju i grunden emot onödig shopping. Så jag borde inte alls trivas så bra där. Men det gör jag.

Kanske handlar det om att jag tycker att det är skönt att vara på ett ställe där både vuxna och barn kan vistas i en miljö som är stimulerande för både vuxna och barn, samtidigt. Det finns inte många sådana ställen här i Sverige. För det mesta är barn och vuxenliv åtskilt så fort en kommer utanför hemmet. Vuxna har sina arenor och barn har sina. Barn ska helst inte vistas i de miljöer som domineras av vuxna mer än absolut nödvändigt eftersom de då kan störa de vuxna, som då kan bli irriterade (japp, det är sarkasm ni hör när ni läser detta). Barn har separata arenor där de får föra liv, men de är rätt begränsade. Det är ok för barn att ta plats på lekplatsen och i förskolan, men på andra ställen ska de helst inte synas eller höras för mycket (att det finns vuxna som tar mycket plats är en helt annan sak). Värst tycker folk att det är om ett barn skriker på ett olämpligt ställe, t.ex. på pendeltåget, eller (ve och fasa) på ett café. Då får den stackars föräldern som kämpar för att få tyst på sitt barn utstå ett gäng sura blickar och kanske också en och annan kommentar. Problemet är dessutom dubbelt för de arenor som tillhör vuxenlivet, alltså de flesta ställen du kan och behöver vistas på, är totalt ostimulerande för barn vilket gör att de ofta blir uttråkade och gnälliga, vilket i sin tur stör andra vuxna. Ett moment 22 alltså.

Underbara barn mässan är befriad från detta. Där finns ett stort utbud av aktiviteter för barn och ett stort utbud av spännande saker för de vuxna att titta på. Samtidigt är en stor majoritet av de vuxna mässbesökarna själva småbarnsföräldrar och därmed lite vaccinerade mot oljud och kaos.  Så det är hög toleransnivå. Som bäddat för en bra dag alltså. Men visst, det blir stojigt och stimmigt med så mycket folk och många barn på ett ställe, och trångt med alla barnvagnar. Men det står jag gladeligen ut med om jag får en dag som är rolig och stimulerande för både för mig och mitt/mina barn, på en och samma dag. Jag fick inte en enda sur eller menande blick på hela dagen.  

Så tack alla fantastiska utställare som tänkt till och ansträngt sig för att göra mässbesöket roligt även för barnen! Ni lyckades verkligen! Det var många utställare som hade jättebra aktiviteter för barnen, till exempel Coop som anordnat Ekostigen, med tipspromenad och en massa annat skoj för barnen (super!!) och Nanny.nu som bjöd på ansiktsmålning. Men bäst var nog Barn i stan som anordnade ett Kulturkalas tillsammans med sina samarbetspartners (t.ex. Aquaria, Tom Tits experiment, Livrustkammaren, Portmuseet, med flera) ordnade en massa olika aktiviteter. M var lyrisk över att ha klappat en riktig orm! Och jag kan varmt rekommendera Teater Barbaras föreställning "Barbie-Nils och pistolproblemet" som handlar om könsnormer och riktar sig till barn mellan 4-7 år. Så bra!

 Teater Barbara; Barbie-Nils och pistolproblemet.

Och tack alla fantastiska personer som arbetade på mässan! Vilket tålamod ni har!! Ni  gjorde så att jag och min lilla pojke fick en toppendag! Ett särskilt stort tack till killen hos Barnskospecialisten som underhöll en överstimulerad och ganska oregerlig liten M medan jag fyllde i blanketten för att vara med i tävlingen för att bli utvald som testfamilj (hoppas, hoppas!!!)!

Och det blev trots allt lite shopping för mig också även om det knappt fanns tid över för det. Jag fyndade en jättefin vintermössa till M (från Wilma & Morris) och lite andra småsaker. Och jag fick en massa tips på fina saker från intressanta producenter och företag. För om jag ska konsumera, och det måste jag ju eftersom barnen behöver kläder, skor, hygienartiklar, leksaker, möbler, etcetera, så föredrar jag handla från små, medvetna, företag som använder giftfria, ekologiska råvaror och gör kvalitetsprodukter som håller länge. Och det är framför allt den typen av företag som ställer ut på Underbara barnmässan. Kanske är det ytterligare ett skäl till varför jag gillar denna mässa så mycket?

(Nä, jag är inte sponsrad för att skriva detta. Jag är inte toppbloggare (än;) och var inte med bland de bloggare som bjöds in som V.I.P gäster och fick goodiebags.)

Som sagt, mässor handlar i grund och botten om konsumtion och det märks tydligt när en tittar runt bland de bloggar där det bloggas om Underbara barn mässan. Jag tog en titt för att se om det fanns några intressanta bloggar att länka till. Men de flesta handlar om vad som köpts och visar en massa foton på alla inköp. Rätt så ointressant att läsa tycker jag (fast utställarna tycker så klart att det är jättebra). Men det verkar vara många som tycker att det är roligt att läsa om vad andra personer köper för det är många som följer dessa bloggar. Vad säger det om oss människor och vår samtid (ingen moralpredikan, jag menar mig själv också)?

 

Till top